El moviment dels infants

“La prudència i l’autoconfiança es desenvolupen si deixem els infants apropar-se a poc a poc a una nova tasca sense interferir-hi”              

Emmi Pikler

A l’escola donem molta importància a que cada infant pugui desenvolupar-se seguint el seu propi ritme. El moviment lliure li permet descobrir, experimentar, perfeccionar i viure les seves postures i moviments en cada fase del seu desenvolupament.

L’infant que aprèn a moure’s i a caminar pels seus propis temptejos i experiències, sense que l’adult interfereixi en les seves exploracions, progressa i adquireix coneixements molt més sòlids que l’infant a qui han ensenyat a moure’s.

El  moviment lliure basat en l’activitat autònoma afavoreix en l’infant el descobriment de les seves capacitats i  l’aprenentatge a partir dels seus propis fracassos i èxits.

Quan l’adult interfereix en el seu procés, amb la bona intenció d’ajudar-lo a progressar, deixa de respectar el propi ritme de l’infant i corre el risc de no deixar que passi per totes les etapes. L’infant només necessita sentir-se acompanyat, respectat i valorat per l’adult.

Els seus moviments i postures li són útils per construir-se un esquema corporal correcte i els seus desplaçaments li són útils per estructurar activament la seva percepció de l’espai.

A l’escola adeqüem els espais  per tal de donar resposta a aquesta necessitat vital de moviment que presenten tots els infants de manera innata.

A l’aula dels més petits hi ha màrfegues a terra, cubs i rampes d’escuma per pujar i baixar, mobles i cadiretes on recolzar-se, per empènyer, per enfilar-se… Aquest espai es va modificant i adequant al llarg del curs a les necessitats dels nens i nenes del grup. Amb els infants de les altres edats, a més de tenir jocs motrius a l’aula i al pati, també proposem sessions de psicomotricitat en les quals l’infant es pugui moure en llibertat i pugui anar assolint nous reptes de desplaçament, equilibri, salts, habilitats amb materials diversos (pilotes, cèrcols, caixes, robes…). Amb el grup de grans també fem sortides al pavelló municipal, on trobem un espai molt més ampli que permet dur a terme activitats diferents: fer curses llargues, jugar a encistellar, fer salts d’alçada i llargada, fer circuits, etc.