Arxiu de la categoria: Inici

RELACIONS FAMÍLIA-ESCOLA

Ja avancem en el nou curs 2024-2025 i amb el pas dels dies anem enfortim llaços entre educadores, infants i famílies. Aquestes relacions són clau per al desenvolupament i l’aprenentatge i, a més, ajuden als infants a comprendre i expressar les seves emocions en un entorn segur, afectuós i estimulant.

A l’escola, apostem per la importància d’establir una bona relació amb les famílies. Una bona comunicació és bàsica en aquestes primeres edats, on els infants estan fent canvis maduratius contínuament a nivell cognitiu, motor i social. Aquesta relació ha de partir de la confiança, la participació i la corresponsabilitat. Família i escola hem d’anar agafades de la mà, vetllant per un objectiu comú, el benestar de l’infant.

Per tal de potenciar la relació i respondre millor a les necessitats dels infants, a l’escola oferim diferents canals de comunicació. Un d’aquests canals són les reunions amb les famílies. Durant el curs duem a terme dues trobades grupals, una al setembre i una altra al desembre on parlem de com està anant la familiarització, de les rutines i resolem dubtes i inquietuds.

El treball conjunt entre l’escola i la família el que dona coherència a l’educació de l’infant.

Bon estiu!

El dia 21 de juny convidem a les famílies a passar la tarda amb nosaltres per acomiadar el curs. Berenem tots junts i compartim una bona estona de jocs i música.

Us desitgem un molt bon estiu a tots! Als petits de l’escola us esperem al setembre amb il·lusions renovades i als més grans us desitgem molta sort i que continueu creixent amb la mateixa empenta i curiositat que ens heu mostrat cada dia. Per nosaltres ha estat un plaer coneixer-vos a cadascun de vosaltres, tots sou especials i únics. Fins sempre!!

EL DESCANS A L’ESCOLA BRESSOL

Els infants necessiten al llarg del dia unes estones de descans segons les necessitats de la seva edat. A l’escola, els més petits dormen una estona al matí i després de dinar és el moment de la migdiada per a tots els infants.

Procurem mantenir sempre la mateixa rutina, seguint unes pautes estables que se succeeixen diàriament amb l’objectiu d’ajudar l’infant a comprendre aquest moment i participar-hi amb confiança, seguretat i naturalitat.

La calma és l’ingredient principal i el fet d’anar a dormir ha de ser un moment tranquil i agradable.

A mesura que es van fent grans van aprenent a treure’s la roba, les sabates i a desar-ho tot dins la seva panera, marcada amb la seva fotografia. Potenciem així l’autonomia i eduquem l’hàbit de l’ordre i cura de les seves coses.

Els infants de l’aula de lactants dormen en bressols a l’espai del dormitori i els altres ho fan en matalassets, cada grup a la seva estança.

A l’escola afavorim que puguin adormir-se per si sols, les educadores acompanyem els infants en aquest procés atenent les necessitats que cadascun d’ells pugui tenir.

El moment de llevar-se és també molt important i, respectant el ritme dels infants, els donem temps perquè es vagin incorporant de nou a l’activitat. En el moment de vestir-se van col·laborant a posar-se la roba i les sabates.

Ciència per a infants

Un any més la furgoneta del Lab sobre rodes visita la nostra escola carregada de materials per explorar.

El Lab sobre rodes és una iniciativa de la Universitat de Manresa per a acostar la ciència a les primeres edats de forma engrescadora i participativa.

La Marta prepara les propostes en un espai del pati i, durant el matí, cada grup d’infants hi ha pogut anar a jugar una estona.

Són propostes pensades per a proporcionar experiències riques i suggeridores als infants a partir de l’acció autònoma i la iniciativa personal. Cadascú, al seu ritme, ha pogut explorar, provar, investigar, fer hipòtesis i observar els efectes de les seves pròpies accions.

Per als infants del grup de 0-1 any  han portat uns panells i uns materials,  més específics per  la seva edat, que han pogut manipular i explorar lliurement a la seva estança.

L’estona dels àpats

El dia a l’escola s’organitza tenint en compte els moments de joc, de relació, d’experimentació, i, sobretot, de les rutines de la vida quotidiana: els àpats, el descans i la higiene personal, que són les que marquen el ritme de vida col·lectiva. Aquesta estructura, que es repeteix cada dia de forma similar, orienta i dona seguretat als infants.

L’estona dels àpats, així com la resta de moments de vida quotidiana, té un gran valor educatiu. És una estona de relació on, a més de satisfer una de les necessitats bàsiques, els infants aprenen a ser cada cop més autònoms. Són moments privilegiat de relació individualitzada o en petit grup on podem acompanyar els processos dels infants des de la proximitat i on es va reforçant el vincle entre l’infant i les persones que tenen cura d’ell. Procurem crear una atmosfera tranquil·la i agradable, sense soroll ni presses on la nostra actitud es basa en el respecte, el donar temps, l’acompanyar i el posar paraules a allò que viuen o que poden sentir.

Jornada de Portes Obertes

Entenem que prendre la decisió de portar al vostre fill/a a l’escola bressol i triar-ne una és un moment molt especial i envoltat de moltes emocions per vosaltres. Per tal que pugueu conèixer la nostra escola i el nostre projecte pedagògic us convidem a la Jornada de Portes Obertes que farem el pròxim 25 d’abril de 17,15 a 19 h. Per poder organitzar millor la visita us demanem que us apunteu trucant a l’escola al 93 843 98 13 o enviant un correu a direccioelsninots@llissadevall.cat

A l’apartat de preinscripció i matrícula trobareu el calendari amb totes les dates del procés.

Carnestoltes, temps de disfresses

A l’escola celebrem les festes tradicionals adaptant-nos a les edats dels infants, respectant els seus  ritmes  i mantenint les seves rutines diàries.

Per aquestes dates, a les estances introduïm diferents elements com barrets, capes, faldilles, ulleres, etc.  perquè els infants que ho desitgin puguin jugar a  disfressar-se. Aquests elements es quedaran a les estances com una proposta més de joc.

Per Carnestoltes pensem una disfressa que sigui entenedora i senzilla per ells, aquest curs fem de cuiners i cuineres.  Durant aquests dies oferim diferents propostes a les estances: fer pizza, preparar gelatina, fer magdalenes, manipular i experimentar amb farina, llenties…

Festes i tradicions

A l’escola celebrem les tradicions fetes a la mida dels nostres infants.

Pels volts de la Castanyada, comencen a sonar a les estances, entre altres cançons, la del Marrameu, la Castanyera i la de les Fulles que  acompanyem amb gestos i petites danses. Apareixen noves propostes de joc amb elements naturals de la tardor i s’ofereixen alguns mocadors i faldilles per aquells infants que se’ls vulguin posar.

El passat 31 d’octubre vam  convidar a les famílies de l’escola a berenar i a passar la tarda amb nosaltres per celebrar la festa de la Castanyada. Vam poder  gaudir de compartir una estona tots junts, grans i petits, que va permetre a les famílies relacionar-se i conèixer-se una mica més entre elles i als infants poder mostrar  el seu joc de cada dia fent partícips als seus familiars.

Pels volts de Santa Cecília (22 de novembre), patrona de la música, a l’escola gaudim d’uns dies amb visites molt especials. Venen a cantar infants de les escoles del poble, Les Llisses i Els Vinyals, i alguns alumnes de l’institut El Vern ens ofereixen un concert amb xilòfons i carillons que després ens conviden a tocar. Aquest any també hem tingut la sort de gaudir del concert de guitarra que ens ha fet un pare de l’escola, i del joc d’endevinar cançons tocades per la flauta de la Pilar, educadora de l’escola.

Descobrint les propostes de joc

Ja han passat unes setmanes des que es va iniciar el curs i els infants ja es troben a gust a les estances amb les seves educadores.

L’estabilitat en les relacions que li proporciona la vida quotidiana de l’escola, ofereix a l’infant l’oportunitat de desenvolupar les seves capacitats en un ambient preparat, on té dret a poder triar allò que vol fer dins un ampli ventall de propostes de joc i on pot anar superant petits reptes de manera autònoma.

Els espais i les propostes de les estances i del pati s’organitzen per donar resposta a les necessitats i interessos de cada moment evolutiu de l’infant.

Benvinguts i benvingudes, iniciem el curs 2023-24

Durant aquests primers dies de curs infants, famílies i educadores estem vivint el procés de familiarització que implica conèixer-nos, crear vincles, lligams, confiança…

Els infants que arriben a un entorn desconegut i nou per primera vegada, necessiten un temps i un espai d’acollida. Els primers dies, les famílies acompanyen als seus fills i filles durant tota la seva estada a l’escola, d’aquesta manera l’infant pot anar descobrint l’espai i començar a teixir el vincle afectiu imprescindible amb les educadores que tindran cura d’ell, des de la seguretat que li aporta tenir al pare o la mare al seu costat.

Cadascú viu aquest moment de manera diferent, alguns infants amb més seguretat, d’altres amb més neguit, alguns amb predisposició per anar a jugar i d’altres amb la necessitat de mostrar-se més observadors. Les educadores acollim les emocions i sensacions de cadascun d’ells intentant donar resposta a totes elles.

Pels infants que ja venien el curs passat, tot i que aquest tornar a l’escola és més fàcil per ells, aquests primers dies també són importants i sensibles, han de compartir l’espai i les seves educadores amb nous companys que, al principi, solen estar neguitosos.

A poc a poc, entre tots anirem teixint relacions de confiança que ens faran sentir més a gust a l’escola.